Een rijke historie...

Het is 2 december 1959 als de heer Cuno Moormann met zijn vrouw een poeliersbedrijf voor wild en gevogelte begint in het centrum van Goor. Kip en kalkoen gelden in die tijd als een ware delicatesse. De dieren worden door Cuno vakkundig bewerkt nadat hij ze eigenhandig heeft geslacht.

Is de verkoop aanvankelijk geënt op de particuliere verkoop, niet veel later komen horeca en instellingen erbij. De klantenkring groeit gestaag en breidt zich uit tot Overijssel en spoedig over heel Nederland. Van Maastricht tot Amsterdam worden hotels en ziekenhuizen beleverd met kip- en kalkoenproducten en heel veel wild. Trots is Cuno wanneer er voor de feestdagen wel duizend pakketten kalkoen, haas, ree en hert door het hele land worden verzonden, die veelal als postpakket per trein hun weg vinden naar de klant.

Bedrijfspand

Er wordt steeds meer wild verwerkt en de winkel groeit uit z’n jasje. Halverwege de jaren ’70 koopt Cuno een stuk grond op het plaatselijke industrieterrein. In 1976 legt hij de eerste steen van het bedrijfspand waar vanuit de winkel en andere afnemers worden beleverd. Onder hen ook steeds meer collega-poeliers.

Volgende generatie

Het ambacht gaat over van vader op zoon. Jeroen Moormann, de huidige directeur van de tweede generatie, is altijd al bij het bedrijf betrokken geweest. Als jongen van 15 jaar leert hij van zijn vader reeën, herten en zwijnen uitsnijden en kippen ontbenen etc. Cuno Moormann was toonaangevend in zijn vak; een vakman. Tevens was hij leraar bij de Nederlandse Bond van Poeliers, waarvoor hij 35 jaar heeft lesgegeven. In dat jaar vindt ook een belangrijke verbouwing plaats; het pand wordt tweemaal zo groot. Dit markeert de groei, die altijd autonoom heeft plaatsgevonden en vooral wordt gerealiseerd door uitbreiding van het productassortiment. Om zich 100% te concentreren op de productie wordt in 2001 de winkel waar het allemaal begonnen is, verkocht aan twee medewerkers.

Betrouwbare toeleveranciers

Sinds een jaar of vijf worden er geen hele karkassen wild meer ingekocht. Tot die tijd worden hele herten, zwijnen en reeën in het bedrijf gevild en uitgesneden. Op grond van strenger wordende keuringseisen (onder één dak dieren uitbenen en toebereide producten maken brengt bacteriologisch problemen met zich mee) wordt deze beslissing genomen. Ook het plukken van eenden en fazanten behoort definitief tot het verleden. Vlees van wild en gevogelte wordt nu betrokken van een aantal betrouwbare toeleveranciers over geheel Europa en daarna verder bewerkt tot tientallen verschillende producten.

Vanzelfsprekend gelden nog steeds dezelfde strenge kwaliteitseisen en ook de groei gaat door. De laatste tien jaar is het personeelsbestand toegenomen van drie tot dertig vaste medewerkers. We hebben een schaalvergroting doorgemaakt op een zodanige wijze dat we niche producten van topkwaliteit blijven leveren, die voldoen aan de eisen des tijds.

Foto

Foto

Foto

Foto